Slik fungerer en varmepumpe

Flere og flere husstander i Norge går nå over til å regulere temperaturen ved hjelp av en varmepumpe. En varmepumpe fungerer ganske enkelt ved å omdanne energi fra lufta til varme eller kulde. Teknologien er i stadig utvikling, og produkter som passer til privatboliger er i dag både rimelige og lett tilgjengelige.

Økningen i antall varmepumper i Norge har økt betydelig siden 1990, og i bare 2006 ble det installert hele 78 532 pumper. I midten av 2008 ble det telt totalt 300 000 varmepumper i Norge.

Hos ENØK Norge tilbyr vi godkjente og miljøvennlige varmepumper til både privatpersoner og mindre bedrifter. Våre varmepumper fungerer også klimaanlegg for hele året, og kjøler også ned boligen til et behagelig klima på varme dager.

Høres varmepumpe ut som noe for deg og din bolig eller bedrift? Kom innom for en uforpliktende samtale om hvilken varmepumpe som passer best for deg!

En teknologisk nyvinning

Det aller vanligste for en husstand er å installere varmepumper som omdanner uteluft til innevarme. Luften blir transportert fra et lavere til et høyere temperaturmiljø og er med på å varme opp huset.

Teknologien bak varmepumper er svært likt måten kjøleskap og frysere fungerer. Prosessen finner sted via et arbeidsmedium som sirkulerer i et lukket system. Systemet består av en fordamper, en kompressor med elektrisk motor, en kondensator og en strupeventil. Arbeidsmediet veksler mellom gass og flytende form, og kan dermed både ta opp og avgi varme.

Energi fra luften kjøres gjennom en fordamper med lavere temperatur, slik at varmeenergien går over i gassform. Deretter suges gassen opp av en kompressor hvor litt energi tilføres fra elektrisitet som øker trykket og gassens temperatur. Siste steg i prosessen er å føre gassen inn i en kondensator som overfører varmen til tappevann eller inneluft.

Varmepumpe som ENØK-tiltak

Ved siden av å være bra for lommeboken, er en varmepumpe både miljø- og klimavennlig. Norge er et land med fire årstider, noe som nødvendigvis også betyr at vi bruker mye tid på å regulere inneklimaet. Dette reflekteres tydelig i strømregningen, og så mye som en fjerdedel av energien per norske bygg går med til oppvarming.

Et varmepumpesystem reduserer behovet for tilført energi med 40–80%, sammenlignet med varmesystemer basert på elektrisitet, gass, olje eller andre energikilder. Det merkes på strømregningen, og med mellom 6000 og 10 000 kilowattimer spart på årlig basis, kan du som forbruker regne med å spare nærmere 8000 kr på å installere en varmepumpe. Det gjør varmepumper til en svært lønnsom investering, i sterk kontrast til husstander som utelukkende er varmet opp av panelovner eller varmekabler.

Miljøet kommer også til å være takknemlig for at du velger en varmepumpe fremfor anlegg som baseres på fossile brensler. Varmepumper fører ikke til klimagassutslipp og benytter seg av en både fornybar og gratis energikilde – lufta. Kombinasjonen av at en varmepumpe kun krever minimalt med tilskudd av annen energi for å arbeide, samt at den hjelper husstander og bedrifter med å spare tusenvis av kilowattimer hver eneste år, gjør dette til en solid investering for miljøet. Enhver forbruker som ønsker å handle både økonomisk og etisk burde vurdere å gå over til en varmepumpe!

Enovatilskudd

Nå kan du motta økonomiske bidrag fra Enova dersom du velger varmepumpe. Dette er gode nyheter enten du planlegger å bygge ny bolig eller vurderer å erstatte eksisterende varmeanlegg med en pumpe. Enova hjelper deg til og med med å fjerne din eksisterende olje- eller parafinfyr (eller tank) ved installasjon av luft-til-luft-varmepumpe. Dette fungerer enkelt ved at du laster opp kvitteringene dine til Enovas nettportal, så får du pengene tilbake i løpet av tre uker.

Privacy Policy