Slik fungerer en sparedusj og slik monterer du den

Et viktig ENØK-tiltak finner sted på ditt eget bad. Varmt vann er nemlig den nest største energislukeren i norske husholdninger, kun slått av oppvarming. Hele 15% av strømforbruket går med på å varme opp vannet du bruker, og dette gir konkrete utslag på strømregningen.

Derfor kan det være svært gunstig å bytte ut dusjhodet med en sparedusj. Faktisk kan du halvere strømutgiftene du bruker på å dusje i varmt vann. En sparedusj har mange fordeler, og virker ganske enkelt ved at dysene i dusjhodet er mindre enn ved vanlige dusjer. Dette medfører rett og slett at du bruker mindre vann og dermed reduserer varmtvannsforbruket. Mens et vanlig dusjhode slipper ut nærmere 20 liter vann per minutt, vil en sparedusj kun slippe ut 6–10 liter!

Resultatet er at en mindre andel av strømforbruket ditt går med til oppvarming av vann, og du sparer penger.

En vanlig myte om sparedusjer er at de gjør dusjopplevelsen dårligere, og at det er vanskeligere å få sjampoen ut av håret. Dette kommer trolig av at gamle sparedusjer ikke alltid fungerer optimalt med tanke på trykk, og kunne ofte sende ut enten for svake eller sterke stråler.

Dagens sparedusjer, derimot, har et optimalisert trykk som er sterkere enn vanlige dusjhoder, uten at det oppleves som ukomfortabelt. Slik får du en behagelige og effektiv sparedusjopplevelse, uten å bruker lengre tid til å dusje.

Det finnes i dag en rekke gode ENØK-dusjhoder du kan velge mellom, og utviklingen av sparedusjer har kommet svært langt. Det betyr at det å investere i en sparedusj ikke nødvendigvis koster skjorta. Hos ENØK Norge tilbyr vi en rekke forskjellige sparedusjer i ulike priskategorier.

Kom innom i dag for en uforpliktende samtale!

Montering av sparedusj

Du behøver ikke være fagperson for å skifte ut dusjhodet. Dessuten kan du gjøre det uten å kjøpe inn dyre og kompliserte verktøy. Uansett om du velger å montere en sparedusj eller ikke, anbefales det at du innimellom skrur av dusjhodet for å sjekke etter lekkasjer eller andre skader.

Å bytte dusjhode er en rask prosess som kan gjennomføres i fem enkle steg. Alt du behøver, ved siden av det nye dusjhodet, er pakning (gummi eller fiber), et sterkt grep (tang eller skiftenøkkel) og et håndkle. Her har du vår enkle steg-for-steg guide til å bytte dusjhode:

  1. Fjern det gamle dusjhodet. Dette er vanligvis mulig å gjøre med hendene, men om det ikke gå kan du bruke grepet til å løsne mutteren som fester dusjhodet til slangen.
  2. Rengjør festet til dusjhodet. Her kan det være mye uønsket grums. Rengjør særlig rillene hvor dusjhodet er festet til slangen. Pass på at det ikke er tape- eller limrester inne i festet når du fortsetter til neste steg.
  3. Legg i pakningen i festet til dusjslangen. Det er særlig lurt å bytte ut pakningen om du gjenbruker dusjslangen. Etter du har fjernet den gamle pakningen, legger du i den nye. Ikke bruk gjengetape!
  4. Skru på plass det nye dusjhodet. Sett dusjhodet oppi slangefestet og bruk begge hendene til å skru det en til to ganger med klokken. Om du ikke har et godt grep kan du bruke et håndkle over dusjhodet mens du skrur, slik at det ikke tar skade. Til sist tar du frem skiftenøkkelen og skrur dusjhodet fast ved å rotere festet så mye du kan.
  5. Slå på dusjen og sjekk at det ikke er noen lekkasjer i overgangen mellom slangen og dusjhodet.

Husk at sparedusjer ikke kan kobles til trykkløse varmtvannsbeholdere, da disse kan sprekke. Om du er i tvil om du kan installere sparedusj på ditt bad, kan våre erfarne fagfolk gi deg råd og tips!

Privacy Policy