Derfor bør du skaffe deg en sparedusj

Mens en tidligere måtte nøye seg med å dele badestampen med hele familien noen ganger i uka, har de aller fleste av oss nå heldigvis tilgang til sin daglige dusj. Likevel er det ikke slik at man kan dusje så ofte og lenge en vil uten at det får konsekvenser, og varmtvannet bidrar årlig til en solid andel av strømregningen.

Vi vet at det å kutte i varmtvannsforbruket kan være med på å spare både miljøet og lommeboken for unødvendige belastninger. Selv om vann ikke er en ressurs det skorter på i Norge, er det å bruke mindre være et viktig ENØK-tiltak. Hensikten med å bruke sparedusj er nemlig ikke i og for seg å bruke mindre vann, men å redusere behovet for oppvarming av vann.

Men finnes det også andre fordeler ved å bytte til sparedusj? Og hvor mye lønner det seg, egentlig?

Hos ENØK Norge tilbyr vi sparedusjhoder i flere ulike priskategorier, alt etter som kundens ønske og behov. Kom innom for en titt på våre tilbud og for en uforpliktende samtale med en av våre eksperter!

Hvor mye lønner det seg å bytte til sparedusj?

Et sparedusjhode koster ikke nødvendigvis så mye i seg selv. Per i dag er et slikt produkt av god standard tilgjengelig for så lite som 150 kr. Du behøver heller ikke spandere penger på å hyre inn en fagperson til å montere hodet. Dette kan du enkelt gjøre selv ved å følge vår fem-stegs prosess.

Sparepotensialet du har ved å bytte ut det gamle dusjhodet med en sparedusj kommer an på flere faktorer. Hva slags dusjtype har du fra før, hvor ofte er den i bruk, hvor lenge er den i bruk av gangen og hvor mange mennesker benytter seg av dusjen?  

Den potensielle økonomiske gevinsten øker selvsagt jo mer varmtvann som daglig renner ned i sluket, men om du vil regne ut hvor mye mer du kan få ut av hver eneste dråpe kan du benytte deg av et enkelt eksperiment.

Først må du finne ut hvor mange liter med vann du bruker per minutt. Finn frem en bøtte og en stoppeklokke. Skru på vannet og la det renne i nøyaktig ett minutt. Antall liter kommer til å variere avhengig av hvor gammel dusjhodet ditt er, men ifølge Enova bruker et vanlig dusjhode mellom 12 og 20 liter i minuttet.

Straks du har målt det fram til hvor mye vann din dusj bruker per minutt, kan du sette opp et regnestykke hvor du tar i betraktning hvor mange dusjer som finner sted per dag, dusjens gjennomsnittlig varighet og pris per kilowattime.

Her er et eksempel: Skulle din dusj befinne seg i den øvre delen av sløseskalaen, og slippe ut 20 liter vann per minutt, vil de årlige energikostnadene for en familie på fire se slik ut:

La oss si at hele familien dusjer hver dag, i 8 minutter av gangen. Per dag bruker familien 640 liter med vann på å dusje. Med en pris på 50 øre/kWh blir den daglige prisen på at hele familien dusjer ca. 12 kr. Mens dette ikke høres veldig skremmende ut, blir den årlige prisen på å beholde det gamle dusjhodet 4312 kr.

Med en sparedusj, som i snitt slipper ut 6–10 liter per minutt, kan denne familien dermed spare store summer hvert eneste år. Den årlige energikostnaden av en sparedusj som bruker 8 liter i minuttet er 1725 kr, mindre enn halvparten av kostnaden til et «vanlig» dusjhode!

Du kan også gjennomføre et enklere «bøtte-eksperiment»: Sett termostaten på kaldt, skru på dusjen og hold en 10 liters bøtte under strålen. Om bøtten er full på under 45 sekunder, bør du bytte til sparedusj.

Privacy Policy